Program


LÁZADNI VELETEK AKARTAM
8

LÁZADNI VELETEK AKARTAM

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző, a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül.
 több

Jegytípusok


7 500 Ft
Bal oldal, Jobb oldal

Aktuális előadások



Bódi Attila
Lázadni veletek akartam
Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat koprodukciója

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

30 év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.

BÓDI ATTILA 1970-ben született Szatmárnémetiben. Tevékenysége az erdélyi magyar kulturális élet számos területét érintette. 2006 óta Magyarországon él, ahol – többek között – társproducere volt Koltai Róbert rendező Világszám! c. filmjének. Lázadni veletek akartam c. debütáló regénye 2007-ben jelent meg.

BARABÁS OLGA Jászai Mari-díjas marosvásárhelyi rendező az említett regény színpadi adaptációjáért Kortárs Magyar Dráma-díjban részesült 2022-ben. A színházi rendezőként és dramaturgként egyaránt tevékenykedő alkotó páratlan hozzáértését fémjelzik az olyan, marosvásárhelyi nézők számára is jól-ismert előadások és dramaturgiák, mint a 2014-es Csehov novellák alapján készült Antosa, ill. a Canterbury mesék nyomán létrejött A változó hold alatt, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színpadán életre hívott Don Juan, Molière darabjából.

DÍJAK

Kortárs Magyar Dráma-díj 2022
Városmajori Színházi Szemle, Fidelio különdíj 2022
Városmajori Színházi Szemle, Közönségzsűri különdíj 2022

BÓDI ATTILA: LÁZADNI VELETEK AKARTAM
/kortárs dramaturgia/
Színpadra alkalmazta: BARABÁS OLGA

Szereposztás:

LÁSZLÓ CSABA
SEBESTYÉN ABA
SZÁSZ CSABA

Rendező: Sebestyén Aba
Rendezőasszisztens: Talán Vanda
Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta
Operatőr: Komesz Szilvia
Zeneszerzők: Cári Tibor, Szász Csaba
Ügyelő: Szakács László
Súgó: Tóth Katalin

Az előadás időtartama: 2 óra (szünet nélkül)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió közös produkciója

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap támogatta, további partnereink, támogatóink a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az AceTech.

 

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!